Doğa Dostu Bir Evin 10 Kuralı
Yaşam alanı olan evler birçok kişi tarafından yalnızca barınak olarak görülüyor.
Kategori : Dekorasyon - Tasarım
30 Ocak 2018 11:44
12116 kere okundu.
Doğa Dostu Bir Evin 10 Kuralı
Yaşam alanı olan evler birçok kişi tarafından yalnızca barınak olarak görülüyor.
Kategori : Dekorasyon - Tasarım
30 Ocak 2018 11:44
12116 kere okundu.

Yaşam alanı olan evler birçok kişi tarafından yalnızca barınak olarak görülüyor. Bu da evlerin dış dünya ile olan ilişkisi üzerinde yeterince durulmamasına neden oluyor. Dolayısıyla çoğu kişi evin ve içerisindeki eşyaların çevreyi ne kadar etkilediği hakkında gerekli bilgiye sahip olamıyor. Bu sebeple hem daha sağlıklı evlerde yaşamak, hem de doğaya katkıda bulunmak için dekorasyon uygulamaları yaparken çevre dostu olmalarına da dikkat etmek gerekiyor. İşte doğa dostu bir evin 10 kuralı…

1-Dekorasyonda kullanılan malzemelerin yapısına dikkat edin

Doğa dostu bir evin en önemli kuralı, dekorasyonda kullanılan yapı malzemelerinin az enerji harcamasına, hatta kendi enerjisini üretebiliyor olmasına özen göstermektir. Ayrıca kullanılan malzemenin karbon salınımı yapmaması da çevre dostu bir ev için oldukça önemli bir detay.

2-Sürdürülebilir ahşap malzemeden mobilyaları tercih edin

Mobilya satın alırken geri dönüşüme uygun, sürdürülebilir ahşap malzemeden üretilenleri tercih edin. Hatta mümkünse büyük mobilya mağazaları yerine el işçiliği yapan yerel esnaflardan satın olarak onlara destek de verebilirsiniz. Ayrıca aldığınız ürünün uzun ömürlü olmasına da dikkat edin.

3-Tekstil ürünlerinin organik pamuk olmasına özen gösterin

Hem cilt sağlığınız için hem de çevre dostu olması açısından evde kullandığınız tekstil ürünlerinin organik pamuk olmasına özen göstermenizde fayda var. Bunun yanı sıra keten ve yün malzemeden yapılan ürünleri de rahatlıkla evinizde bulundurabilirsiniz.

4-Kâğıt havlu kullanımını azaltın

Kâğıt havlu kullanmak işinizi epey kolaylaştırsa da çevre dostu bir seçim değildir. Çünkü kâğıt havlu demek daha çok ağacın kesilmesi anlamına gelir ve bunun için bütçenizden de belli bir miktar ayırmanız gerekir.

5-LED ampul kullanın

Çevre dostu olan LED ampuller, daha az enerji ile ışık sağlar. Bu sayede yalnızca çevreye katkıda bulunmuş değil, bütçenizi de yüksek tutarlı elektrik faturalarından korumuş olursunuz.

6-Bahçe ve balkonunuzu aktif olarak kullanın

Çevreye duyarlı bir ev yaratmak ve daha üretken bireyler olmak için mümkün olduğunca bahçe ya da balkonları değerlendirmek gerekiyor. Siz de eğer varsa bahçe ya da balkonunuzu değerlendirebilir, daha yeşil bir eve sahip olabilirsiniz.

7-Doğal ısıtıcı ya da soğutucu kullanmaya çalışın

Her ne kadar pratik kullanım olanağı sunsa da klimalar ve elektrikli sobalar fazladan enerji tüketimine ve fark edilmeyen çevre kirliliğine sebep olur. Bu yüzden özellikle ısınmak için daha doğal yöntemler tercih etmeye çalışmalısınız. Bunun için sudan ve güneş panellerinden de yararlanabilirsiniz.

8-Kimyasal temizlik malzemeleri kullanmayın

Evinizde kullandığınız temizlik malzemelerinin neredeyse hepsi kimyasal maddelerden oluşuyor. Bu ürünlerle yapacağınız temizlik ise sağlığınıza, evdeki mobilyalara ve doğaya zarar veriyor. Bu yüzden doğal malzemelerden kendi temizlik ürünlerinizi yapabilir ya da satın alabilirsiniz.

9-Hava temizleyici kullanın

Evinizin doğa dostu olması için yapacağınız en iyi yatırım, hava temizleyici cihazlardan almaktır. Böylece siz de evinizdeki kaliteyi arttırabilir, yaşam alanınızı sağlıklı çevre koşullarına uygun bir yer haline getirebilirsiniz.

10-Geri dönüşüm yapın

Evdeki atıklarınızı cinsine göre ayırmalı ve mutlaka geri dönüşüm olarak değerlendirmelisiniz. Bunun dışında geri dönüşüm firmalarına da gönderim yapabilir, doğaya daha fazla katkıda bulunabilirsiniz.