Mortgage hakkýnda bilmeniz gerekenler
´Mortgage´ diye yazýlýr, ´morgýç´ diye okunur!
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
07 Haziran 2016 18:11
24481 kere okundu.
Mortgage hakkýnda bilmeniz gerekenler
´Mortgage´ diye yazýlýr, ´morgýç´ diye okunur!
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
07 Haziran 2016 18:11
24481 kere okundu.

Yazýlýþýyla “mortgage”, okunuþ þekliyle “morgýç” Türkiye’de bankalar tarafýndan saðlanan konut kredisidir. Uzun vadede düþük faizli kredi kullanýmý saðlayan mortgage, herkesin ev sahibi olabilmesini teþvik eden bir sistemdir. Konut üzerinde tesis edilen ipotek karþýlýðýnda tüketiciler düþük faizle, aylýk ödemeler üzerinden 15 yýldan 30 yýla kadar kredi kullanma avantajýna sahip olurlar.

Mortgage, 2007’den bu yana konut kredisinin yerini alan sistemdir.
Mortgage ile konut kredisi arasýnda ne gibi farklar olduðu konusunda kafa karýþýklýðý bulunmaktadýr. 2007 yýlýnda yürürlüðe giren, konut finansmaný sisteminde deðiþiklik yapan Kanun uyarýnca, konut kredisi mortgage adýný almýþtýr. Mortgage, tüketiciye uzun vadeli ve düþük faiz oranýyla kredi sunar. Faiz oraný deðiþken ya da sabit olabilir. Türkiye’de mortgage sadece bankalar tarafýndan saðlanýr.

 

Mortgage’da kullandýrýlan kredi karþýlýðýnda satýn alýnan konut üzerinde ipotek oluþturulur.
Bankalar, teminat amacýyla kendi lehlerine konut üzerinde ipotek tesis ederler. Teminat gösterilebilir bir konut olmasý halinde, tüketicilerin eðitim, saðlýk, vs gibi bireysel nakit ihtiyaçlarý için de mortgage’dan yararlanmalarý mümkündür. Ticari nitelikteki gayrimenkullerin üzerinde ise ipotek oluþturulamaz. Mortgage veren banka, krediyi kullanan kiþiye deðil, satýn alýnan evin satýcýsýna öder.

 

Mortgage ile ev sahibi olabilmek için % 25 peþinat gerekir. 

Satýn alacaðýnýz konut için ekspertiz yapýlýr. SPK-BDDK lisanslý ekspertiz firmalarýnýn belirleyeceði deðerin % 75’ine kadar da mortgage kullanýlabilir. Konutu satýn almadan önce ne kadar mortgage’dan yararlanabileceðinizi öðrenmek için bankalara giderek, ekspertiz talep etmeniz mümkündür.

 

1’den fazla mortgage’dan yararlanmak mümkündür.
Farklý konutlar için ayný banka veya farklý bankalardan 1’den fazla mortgage’dan yararlanýlabilir. Bunu kýsýtlayan herhangi bir yasal düzenleme bulunmadýðý için, krediyi kullandýrýrken banka sadece ödeme gücünüze bakar.

 

Mortgage baþvurularý yaklaþýk 2-3 günlük süre içerisinde onaylanýrlar.
Mortgage baþvurusu genellikle kefil gerektirmeyen, baþvuru evraklarýnýn bankaya sunulmasýný takiben hýzlý tamamlanan bir süreçtir. Bankanýn baþvuruyu olumlu bulmasý halinde, banka aracýlýðýyla konuta ekspertiz gönderilerek, ekspertiz raporunun oluþturulmasý saðlanýr. Nihai kredi kararý bu rapora dayalý olarak ortalama 2-3 gün içerisinde verilir.

 

Mortgage, hem bireysel hem toplumsal fayda saðlayan avantajlý bir sistemdir.
Mortgage; tüketicilerin kira öder gibi kredi ödeyebilmelerini saðladýðý ve kiþileri konut sahibi olmaya teþvik ettiði için hem bireysel hem de toplumsal refahý artýrýr. Elinizde bir konut satýn almaya yetecek miktarda nakitinizin olmamasý durumunda, geleceðe dönük yatýrým açýsýndan mortgage en avantajlý yatýrým þekillerinden biridir.

 

Kaynak : milliyetemlak.com


#