Ýmar affý kanunu hakkýnda merak edilenler
Ýmar affý nedir, imar affý kanunundan kimler yararlanabilir?
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
07 Haziran 2016 18:13
24419 kere okundu.
Ýmar affý kanunu hakkýnda merak edilenler
Ýmar affý nedir, imar affý kanunundan kimler yararlanabilir?
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
07 Haziran 2016 18:13
24419 kere okundu.

Yapýlarýn imar kurallarýna uygun olup olmalarý ile birlikte imara uygun inþa edilmiþ yapýlara sonra kaçak olarak bölümler eklenmesi ile uygunluðu bozulan yapýlarýn resmiyet kazandýrýlmasý imar affý ile olmaktadýr.

Ýmar affý kanunu nedir?

 

Ýmar affý, 2981 Sayýlý imar yasasý, imar ve gecekondu yasalarýna uymayan þekilde inþa edilmiþ ya da inþa aþamasýnda olan bütün yapýlar hakkýnda uygulanacak iþlemleri düzenleyen ve hak sahiplerinin mülkiyet sorunlarýný çözen ve "Ýmar affý" olarak bilinen kanundur.

Ýmar affý kanunu kaldýrýldý mý?

 

Ýmar affý kanunu, 2012 yýlýnda kentsel dönüþüm projelerini desteklemek amacýyla çýkarýlan 6306 sayýlý  "Afet Riski Altýndaki Alanlarýn Dönüþtürülmesi" kanununla birlikte yürürlükten kaldýrýldý.

Ýmar affý kanunu süresi 2018 yýlýna kadar uzatýldý.

 

Çýkan kanunlar nedeniyle 31 Mayýs 2015 tarihinde yürürlükten kalkmasý beklenen imar affý kanunu süresi, verilen sürede iþlemlerini tamamlayamayan ve tapu sahibi olamayan vatandaþlarýn talepleri doðrultusunda üç yýl daha uzatýldý. Yeni düzenleme ile birlikte imar affý kanunu 31 Mayýs 2018 yýlýna kadar geçerliliðini koruyacak.

Ýmar affý kanunundan kimler yararlanabilir?

 

Tamamý ya da bir kýsmý kaçak yapýlar, izne tabi olmayan tüm gayrimenkuller imar affý kapsamýna girmektedir. Uygulamada farklýlýklar ortaya çýkabildiði için kanundan yararlanabilecekler veya yararlanamayacaklar detaylý bir þekilde belirtilmiþtir.

Konuma göre imar affýndan yararlanabilecek yapýlar;

 

Belediye ve mücavir alan sýnýrlarýnda bulunan yapýlar, 6785 sayýlý Kanuna 1605 sayýlý kanun ile eklenen Ek 8 ile 8´inci maddeler gereðince çýkartýlan yönetmeliðin 103. maddesi kapsamýna giren alanlardaki yapýlar, B bendi ile belirlenmiþ olanlarýn dýþýnda kalan sanayi, depolama, turistik ve tarýmsal yapýlar, olarak belirlenmiþtir.

Anlaþma talebinde bulunmuþ yapýlar da imar affý kanununda yararlanabilecektir.

 

Daha önce imar affý yasasýnýn 16 bendine göre hakkýnda anlaþmaya varýlmýþ yapýlar kanundan 31 Mayýs 2018 tarihine kadar yararlanabilir.

Ýmar affý kanunundan bütün yapýlar yararlanamayacak.

 

Ýmar planýnda baþka amaçlarla ayrýlmýþ, sýnai kuruluþlarýn tehlikeli madde depolarý için ayrýlmýþ yerlerde bu depolar dýþýndaki ruhsatsýz yapýlar kanundan yararlanamayacak yapýlar arasýndadýr. 

Askeri bölgelerde imar affý yok.

 

2565 sayýlý Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu ile yapý yasaðý olan veya Milli Savunma Bakanlýðý´nca kullanýlan askeri bölgeler ile havacýlýk kanunuyla belirlenmiþ yasaklý bölgelerde yer alan ruhsatsýz yapýlar kanundan yararlanamayacak.

Çanakkale Boðazý´nda imar affý tarihi

 

Çanakkale Boðazý´nda 1983 yýlýndan sonra yapýlan yapýlar kanundan yararlanabilecek yapýlar arasýnda deðildir. 

Kamusal alanlar koruma altýnda.

 

Kara yollarý kamulaþtýrma alanlarýna on metre yakýn mesafede konut dýþý yapý yapanlar,Ýçme ve kullanma suyu temini için kullanýlabilecek bölgelerde yer alan yapýlar, Turizm alanlarýna yapýlan ruhsatsýz yapýlar imar affýnda yararlanamayacak yapýlar arasýnda yer alýyor.

 

Kaynak : Milliyetemlak.com 


#