Tapu Harcý Ýndirimi Hakkýnda Önemli Deðerlendirmeler
Tapu Harcý Ýndirimi Hakkýnda Önemli Deðerlendirmeler
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
19 Ekim 2016 13:34
27546 kere okundu.
Tapu Harcý Ýndirimi Hakkýnda Önemli Deðerlendirmeler
Tapu Harcý Ýndirimi Hakkýnda Önemli Deðerlendirmeler
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
19 Ekim 2016 13:34
27546 kere okundu.
Gayrimenkul Uzmaný Koksal Ünal, tapu harcýnýn yüzde 4’ten yüzde 2’ye indirilmesinin sektörü canlandýracak çok önemli bir hamle olduðunu ancak bunun tek baþýna yetersiz olduðunu söyledi.
 
Bütüncül bir paketin uygulanmasý gerektiðini aktaran Ünal, “Bir defaya mahsus deðer artýþý affý getirilmeli, 5 yýl muafiyeti kaldýrýlmalý, emlakçýlýða bir standart getirilmeli” þeklinde konuþtu.
Ekonominin lokomotifi konumundaki inþaat sektörünün canlýlýk ve dinamizmini sürdürmesi, ülke kalkýnmasý ve büyüme açýsýndan stratejik öneme sahip. Talebi canlandýracak nitelikte kredi faizlerinin düþürülmesi ve KDV indiriminin ardýndan konut alým-satýmýnda tahsil edilen tapu harcýnýn yarýya indirilmesi de gündemde.
Gayrimenkul Uzmaný Koksal Ünal konuyu deðerlendirirken, tapu harç indiriminin gerçekleþmesi durumunda konut piyasasýný ve inþaat sektörünü canlandýrma yönünde çok önemli bir hamle olacaðýný belirtti. Ancak bunun tek baþýna yeterli olmayacaðýnýn altýný çizen Ünal, diðer hayati önlemlerle birlikte sektörü canlandýracak ve ayný zamanda bir standart getirerek kurumsallaþtýracak bütüncül bir paketin hayata geçirilmesi gerektiðini ifade etti. Ünal’ýn iþaret ettiði diðer düzenlemeler arasýnda ‘gayrimenkul deðer artýþý affý’, belediyelerin rayiç bedellerinin güncellenmesi, alým satým farký üzerinden vergi alýnmasýnda 5 yýl muafiyetinin kaldýrýlmasý gibi konular yer alýyor. 
 
‘Emlak vergisi de düþürülmeli’
Eskidji Gayrimenkul´ün Ankara Merkez Bölge Ortaðý Köksal Ünal, tapu harçlarýna iliþkin deðerlendirme yaptý: “Ekonomiyi canlandýrmak için bir dizi önlem alýnýrken, lokomotif sektör olan inþaat sektöründe KDV oraný geçtiðimiz günlerde indirildi. Net alaný 150 metrekarenin üzerindeki konutlarýn yaný sýra büyükþehirlerde net alaný 150 metrekareye kadar, lüks veya 1. sýnýf inþaat olarak yapýlan ve ruhsatýn sonradan revize edilip inþaat kalitesinin yükseltilmesi hali de dahil, arsa birim metrekare vergi deðeri bin Türk Lirasý ve üzerinde olan konutlarýn tesliminde KDV, 31.03.2017 tarihine kadar yüzde 18’den yüzde 8’e düþürüldü. Son dönemde büyük bir beklenti içine girilen tapu harçlarýnýn yüzde 4’ten yüzde 2’ye indirilmesi de eðer gerçekleþirse çok önemli bir hamle olacak. Bu düzenleme, konut talebini tetikler, satýþlarý artýrýr. Ancak bu tek baþýna her þeyi deðiþtirmez. Tapu harçlarýný indirdikten sonra; bir defaya mahsus olarak gayrimenkul deðer artýþý affý ile tüm maliklerin tapuda gayrimenkullerini gerçek piyasa deðerlerine getirmeleri saðlanabilir. Bu þekilde devletimiz de birçok diðer kalemdekinden çok daha fazla vergi geliri elde eder. Ayrýca, belediyelerdeki rayiç bedeller gayrimenkullerin piyasa deðerlerine göre çok düþük olmasýna raðmen emlak vergileri çok yüksek. Belediyeler artýk tapudaki bedelleri gerçek deðer almalý, ama emlak vergisi standardý gelmeli. Mesela yýllýk emlak vergisi tapu bedeli üzerinden binde 1-2 civarýnda olmalý.” 
Gayrimenkulü 5 yýldan fazla elinde tutup satanlarýn kazançlarýna uygulanan gelir vergisi istisnasýnýn da kaldýrýlmasý gerektiðini savunan Ünal, “Her yýl enflasyon oranýnda muafiyet getirilmeli, bunun üstü standart bir vergiye tabi tutulmalý” açýklamasýný yaptý.
 
“Yeni baþlayan bir firmayla yýllarýný vermiþ kiþi ya da kurumlar ayrýlmalý”
Ünal ‘Artýk emlak sektörüne bir standart getirilmeli’ uyarýsýnda bulunarak; son yýllarda konut üretimi ve ticaretindeki rekor büyüme ile devasa bir sektöre dönüþen emlak piyasasýnýn saðlýklý iþleyiþi için, bugüne kadar ‘bir masa-bir kasa’ þeklinde yapýlagelen emlak komisyonculuðu mesleðinin de yeniden düzenlenmesi gerektiðini bildirdi. Bölgeye, nüfusa, konut sayýsý gibi kriterlere göre emlak ofisleri açýlabilmesi gerektiðini belirten Ünal, “Hem sayýsal olarak hem de içerik olarak sýnýrlamalar getirilmeli. A, B, C gibi en az 3 farklý lisans verilmeli. Yeni baþlayan bir firmayla yýllarýný vermiþ kiþi ya da kurumlar ayrýlmalý. Ýçerik olarak da ofis metrekaresinden çalýþan sayýsýna, araç filosundan avukatlýk ve mali müþavirlik hizmetlerine kadar içerikler düzenlenmeli. Tapuda emlak komisyon faturasý olmadan iþlem yapýlmamalý” dedi. Ünal, “Eðer bu hamleleri bir bütün olarak yapabilirsek alýcý-satýcýyý, iþini doðru yapan emlak firmalarýný sistem içerisinde hem rahatlatmýþ oluruz, hem de devletimizin tahsil edeceði vergi konusunda yaþanacak kaçaklarýn önüne geçmiþ oluruz” diye konuþtu.
 

 


#