Yakýt Parasý Kalorifer Dilimi Esasýna Göre Alýnabilir Mi?
Günümüzde hem tasarruflu hem de etkin bir ýsýnma imkâný sunan merkezi doðal gaz sistemlerinin kullanýmý büyük ölçüde artýþ göstermiþtir.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
27 Ekim 2016 17:57
31434 kere okundu.
Yakýt Parasý Kalorifer Dilimi Esasýna Göre Alýnabilir Mi?
Günümüzde hem tasarruflu hem de etkin bir ýsýnma imkâný sunan merkezi doðal gaz sistemlerinin kullanýmý büyük ölçüde artýþ göstermiþtir.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
27 Ekim 2016 17:57
31434 kere okundu.

Günümüzde hem tasarruflu hem de etkin bir ýsýnma imkâný sunan merkezi doðal gaz sistemlerinin kullanýmý büyük ölçüde artýþ göstermiþtir. Bu doðrultuda, maliyetlendirme açýsýndan ortaya çýkan yöntemler, yakýt parasýnýn ölçüm ve hesaplanmasýnda da farklýlýklara neden olmaktadýr.

Apartmanda toplu olarak belirlenen yakýt parasýnýn kalorifer dilimi esasýna göre alýnýp alýnmayacaðý en sýk sorulan sorulardan biridir. Bu noktada, öncelikli olarak yakýt parasýnýn neye göre belirlendiði ve nasýl hesaplandýðýna dair hususlar hakkýnda bilgi sahibi olmak gerekir.

Apartmanlarda Yakýt Parasýnýn Hesaplanmasý

Apartmanlara yönelik ýsýnma projelerini hazýrlanmasý sýrasýnda, verimli ve tasarruflu bir ýsýnma düzeni oluþturabilmek için, kalorifer dilimlerinin hesaplamasý yapýlýr. Bu doðrultuda, gerek Kat Malikleri Kanunu, gerekse adil bir maliyetlendirme açýsýndan arsa payý kullanýmýna göre yakýt parasý hesaplamasý yapýlýr. Hesaplamalara konu radyatörlere, belirlenen proje ölçümleri dýþýnda kat malikleri tarafýndan ek dilim ilave edilmesi durumunda ise, bu dilimlerin tespit edilerek söktürülmesi söz konusu olur.

Kalorifer Dilimi Esasýna Göre Yakýt Parasý Uygulamasý Geçerli mi?

Yakýt parasýnýn kalorifer dilimi esasýna göre alýnmasý, günümüzde pek çok apartman özelinde karþýlaþýlan bir durumdur. Ancak, bu uygulamanýn kanuni açýdan geçerli ve adil bir yöntem olduðunu söylemek doðru deðildir. Kat Malikleri Kanunu kapsamýnda belirlenen apartman genel masraf kalemleri ve bu masraflarýn ölçüm oran ve yöntemleri konusunda belirli hükümler bulunmakta olup, buna göre yakýt parasýnýn arsa payý oranýna göre paylaþtýrýlmasý gerektiði belirtilmiþtir. Bu doðrultuda, arsa payýna göre hesaplama yapýlmasý en adil ve doðru þekli ifade eder. Kalorifer dilim sayýsýna göre yakýt parasý ödenmesinin ise genel þartlar niteliðinde bu kanunda yeri yoktur.

Diðer yandan yine KMK içerisinde yer alan özel hükümler dâhilinde, kat maliklerinin yönetim planýnda baþka bir ödeme biçimi kabul etmiþ olmalarý ve yönetim kurulu kararý ile belirlemeleri söz konusu ise, bu yöntem ile gider paylaþýmý mümkün olur. Bu açýdan, tüm kat maliklerinin yakýt parasýnýn kalorifer dilim esasýna göre ödenmesini kabul etmiþ olmalarý gerekir. Böyle bir oy birliði ve karar yönetim planýnda belirtilmemiþse KMK 20. Madde doðrultusunda kapýcý, kaloriferci, bahçývan ve bekçi giderleri haricindeki tüm ortak giderler arsa payý esasý ile belirlenir.

Kat maliklerinin kendi aralarýnda anlaþarak, çeþitli masraf ve giderler doðrultusunda katýlma oranlarý belirlemeleri en temel kuraldýr. Kat malikleri yönetim planýnda yer almasa dahi, oy birliði ile bu oranlarý belirleyebilirler. Böyle bir karar niteliði söz konusu deðilse, dilim sayýsýna göre yakýt parasý toplanmasý hatalý bir uygulama olacaktýr.

 


#