Yabancý Vatandaþlarýn KDV Muafiyeti Nasýl Gerçekleþir?
Gelir Vergisi Kanunu’nda yapýlan deðiþiklikler yabancý vatandaþlarýn KDV muafiyeti ile emlak satýn almasýna imkan tanýdý...
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
27 Mayýs 2017 14:07
23896 kere okundu.
Yabancý Vatandaþlarýn KDV Muafiyeti Nasýl Gerçekleþir?
Gelir Vergisi Kanunu’nda yapýlan deðiþiklikler yabancý vatandaþlarýn KDV muafiyeti ile emlak satýn almasýna imkan tanýdý...
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
27 Mayýs 2017 14:07
23896 kere okundu.

Gelir Vergisi Kanunu’nda yapýlan deðiþiklikler yabancý vatandaþlarýn KDV muafiyeti ile emlak satýn almasýna imkan tanýdý. Buna göre ülkemizden gayrimenkul alýrken​ KDV ödeyen yabancýlar, 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren gayrimenkul alýrken KDV ödemeyecek. Ayrýca 1 milyon dolarlýk gayrimenkul alan yabancýlara da vatandaþlýk verilecek. Yabancýlar için tanýnan bu olanak sadece konut ve iþ yeri alýmlarýnda geçerli oluyor.

KDV muafiyetinden nasýl yararlanýlýyor?

8 Mart 2017 tarihinde yürürlüðe giren, 6824 sayýlý “Bazý Alacaklarýn Yeniden Yapýlandýrýlmasý ile Bazý Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair” kanununa göre, gayrimenkul satýn almak isteyen yabancýlar, 492 sayýlý Harçlar ve Katma Deðer Vergisi, Gelir Vergisi, Damga Vergisi düzenlemelerine göre KDV ödemezler. Yabancý vatandaþlarýn KDV muafiyeti, iþ yeri ve konut alýmlarýnýn dýþýndaki arsa, arazi ve tarla alýmlarýnda geçerli sayýlmýyor.

Yabancýlar hangi þartlarda gayrimenkul alabiliyor?

Yabancýlarýn gayrimenkul satýn almasýnda belli bölgelerde sýnýrlama bulunuyor. Gayrimenkul satýn almak isteyen yurt dýþýndaki yabancýlarýn, bu nedenle bulunduklarý ülkelerdeki Türkiye Baþkonsolosluklarý’ndan veya Büyükelçilikleri’nden gayrimenkul satýn alacaklarý bölgenin durumuyla ilgili bilgi almalarý gerekiyor. Yönetmeliðe göre, yabancýlar, 30 hektarýn üzerinde yüz ölçümü olan konut veya arazi alamýyor. Ayrýca satýn alacaklarý konut veya iþ yeri güvenlik bölgesi içindeyse de satýn alma iþlemi onaylanmýyor. Bu nedenle askeri makamlardan izin almalarý gerekiyor. Ýlçelerde ise yüz ölçümünün yüzde 10’unu geçecek þekilde satýn alma yapýlamýyor.

Prosedür nasýl iþliyor?

Gayrimenkul satýn almak isteyen yabancýlar, bölgedeki Tapu Müdürlükleri’ne kimlik belgeleri ya da pasaportlarý ve Emniyet Müdürlüðü’nden alýnacak ikamet tezkeresi ile baþvurabiliyor. Vekaleten gayrimenkul alacak olanlarýn ise tercümanlarýyla birlikte vekaletnamenin aslý ve fotokopisi ile Tapu Müdürlüðü’ne baþvurmalarý gerekiyor. Ön baþvuru öðle tatilinden önce alýnacak sýra numarasýyla yapýlýyor. Tapu Müdürlüðü’nde gereken þartlar yerine getirildiði tespit edilerek onaylandýktan sonra, noter huzurunda satýþ vaadi sözleþmesi imzalanýyor. Devir iþlemi içinse satýþ sözleþmesi Tapu sicil Müdürlüðü’nde yapýlýyor.

Ne kadar ödemeleri gerekiyor?

Yabancýlarýn emlak alýmý sýrasýnda belediyeden alýnan Emlak Beyan Deðeri’nden az olmamak þartýyla satýþ bedelinin yüzde 2’sini ve döner sermaye payýný ödenmeleri gerekiyor. Alýnacak mülkün askeri ve güvenlik bölgeleri dýþýnda kaldýðýný belirten ve Tapu Kadastro Müdürlüðü’nce çizilen harita için de ayrýca döner sermaye ödeniyor. Türkiye’de yerleþik yaþamayan yabancýlarýn yararlanabileceði KDV indiriminden yararlanmak için döviz bazýnda ödeme yapýlmasý þartý bulunuyor. Bunun yaný sýra aldýklarý gayrimenkulü bir yýl süreyle satmamalarý gerekiyor. Sattýklarý takdirde kaldýrýlan KDV bedeli gecikme faiziyle ceza olarak alýnýyor.


#