Emlak Vergisinden Kimler Muaf Olur?
1319 sayýlý Emlak Vergisi Kanunu gereðince arazi, bina ve daire sahiplerinin her yýl iki taksit olmak üzere emlak vergisi ödemeleri gerekir. Bazý þartlarý karþýlayan emlak sahipleri ise emlak vergisi muafiyeti kullanabilir.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
02 Haziran 2017 11:10
17953 kere okundu.
Emlak Vergisinden Kimler Muaf Olur?
1319 sayýlý Emlak Vergisi Kanunu gereðince arazi, bina ve daire sahiplerinin her yýl iki taksit olmak üzere emlak vergisi ödemeleri gerekir. Bazý þartlarý karþýlayan emlak sahipleri ise emlak vergisi muafiyeti kullanabilir.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
02 Haziran 2017 11:10
17953 kere okundu.

1319 sayýlý Emlak Vergisi Kanunu gereðince arazi, bina ve daire sahiplerinin her yýl iki taksit olmak üzere emlak vergisi ödemeleri gerekir. Bazý þartlarý karþýlayan emlak sahipleri ise emlak vergisi muafiyeti kullanabilir.

Emlak Vergisi Kanunu, tek bir evi olan veya geliri olmayan kiþilerin emlak vergisinden muaf tutulduðunu söyler. Ancak bu muafiyet için bazý ek þartlar da aranýr.

Emlak Vergisi Muafiyeti için Aranan Þartlar

emlak vergisi

Sahip olunan evin büyüklüðünün 200 metrekareden küçük olmasý gerekir. Dairenin alaný hesaplanýrken brüt alan dikkate alýnýr. Brüt alan hesabýnda, bir dairenin sahip olduðu müstakil alanlar dýþýnda, merdiven boþluðu, sýðýnak, varsa kapalý otopark, holler, bina giriþleri gibi ortak alanlar da hesaba dahil edilir. Ayrýca, tek bir meskenin mülkiyetini elinde bulunduran kiþi, baþka bir daire üzerinde kýsýtlý kullaným hakkýna (intifa hakký) sahipse, intifa hakký da alan hesabýna dahil edilir. Ýntifa hakký dýþýnda baþka herhangi bir meskeni bulunanlar, meskenlerin kullaným amacýna bakýlmaksýzýn emlak vergisi ödemek zorundadýrlar.

Muafiyetten faydalanabilmek için mesken sahibinin ev hanýmý, þehit yakýný, gazi, dul, iþsiz veya emekli olmasý gerekir. Ayrýca, SGK tarafýndan verilen belgelerle gelir vergisi mükellefi olmadýðýný kanýtlayanlar da emlak vergisinden muaf olabilirler. Dul ve yetim maaþý, gelir vergisi mükellefiyetine tabi olmadýðý için emlak vergisi muafiyetine engel teþkil etmez.
Bunlarýn yaný sýra, ilgili kanunun 5. maddesi gereði, emlak vergisi 2 bin 500 liradan fazla olan ve mesken olarak kullanýlan apartman dairelerinin, inþaatýn tamamlanýþýndan sonraki 5 yýl içerisinde, emlak vergilerinin dörtte birlik kýsmý geçici muafiyete tabiidir.

Kýþlýk ev haricinde yazlýk sahibi olmak da gelir vergisi ödenmesini zorunlu kýlar. Ayrýca bütün iþ yerleri için, bir tane olsa dahi, emlak vergisi ödenmek zorundadýr.

Muafiyetten Yararlanmak için Yapýlmasý Gerekenler

Muafiyet hakkýndan faydalanmak için gerekli þartlarý taþýdýðýnýzý ilgili kurumlara bildirmeniz gerekir aksi halde bu haktan faydalanamazsýnýz. Emlak vergisi, taþýnmazýn baðlý bulunduðu belediyeye ödenmesi gereken bir vergidir. Dolayýsýyla muafiyet iþlemlerini halletmeniz için baþvurmanýz gereken adres de baðlý bulunduðunuz belediyedir. Baþvuru için götürmeniz gereken belgeler, muafiyet hakkýný saðlayan nedenlere göre deðiþkenlik göstereceði için hangi evraklarýn istendiðini önceden öðrenmenizde fayda var.

Ýlgili þartlar taþýndýðý halde baþvuru yapýlmadýðý için emlak vergisi ödeyenler, geçmiþe dönük beþ yýllýk ödemelerinin iadesini talep edebilir. Bunun için belediyeye dilekçe yazmanýz yeterlidir.


#