Kentsel dönüþümde yeni protokol.

'/> Bankalar elini taþýn altýna koyuyor mu? - Kategori : Sektörden Haberler - Emlak Haberleri - Emlak'ta Son Dakika, Emlak Piyasasý - VERi EMLAK
Bankalar elini taþýn altýna koyuyor mu?

Kentsel dönüþümde yeni protokol.


Kategori : Sektörden Haberler
25 Ocak 2013 03:50
74801 kere okundu.
Bankalar elini taþýn altýna koyuyor mu?

Kentsel dönüþümde yeni protokol.


Kategori : Sektörden Haberler
25 Ocak 2013 03:50
74801 kere okundu.

Konut kredileri Faiz oranlarýnda yavaþ da olsa düþme yaþanýyor. Ev sahibi olmaya karar veren ya da bunun hayalini kuran herkes, az da olsa birikimine ve bankadan kullanacaðý krediye güveniyor. Bu yüzden de hep gözler bankalarýn Konut kredilerindeki Faiz oranlarýnda. 10 yýl vadeli konut kredisinde Faiz oranlarý aylýk yüzde 0.81 ile yüzde 1.05 bandý aralýðýnda.

Bankaya göre oranlarda deðiþiklikler yaþanýyor. Gayrimenkul alýmýnda Ocak-2013´den geçerli olmak üzere KDV oranlarýnda yapýlan düzenleme Ev sahibi olmak isteyenlerin kararýný büyük ölçüde etkileyecek. Çevre ve Þehircilik Bakaný bu KDV oranýnýn gözden geçirileceði sözünü vermiþti ama sanki unutulmuþ gibi.

Bu yüzdendir ki herkesin gözü konut Kredi faizlerinde. Öte yandan bankalarýn çifte standardý tasarruf mevduatý ile Kredi faiz oranlarýnda kendini gösteriyor. Örneðin birikimlerini bankada vadeli hesapta tutan kiþiye uygulanan faiz oraný ile bankadan konut kredisine uygulanan faiz arasýnda epey fark var.

Tahmin edileceði gibi bankalar verirken çay kaþýðý, alýrken kepçe kullanýyor. Dolayýsýyla da ev hayali kuranlara da konut kredi faizlerinin düþmesini hayal etmekten baþka bir þey kalmýyor þu aþamada. Bir taraftan KDV, diðer taraftan faiz kýskacý arasýnda. Bu yýl konut kredilerinde belki de önemli düþüþler yaþanacak.

Riskli bina sahiplerinin dönüþüme daha etkin katýlabilmelerini saðlamak için ihtiyaç duyduklarý kredilerin saðlanmasýnda bazý adýmlar atýldý. Yasa ve yönetmelikler deðiþtirilirken bankalar da bu çerçeve de krediye ihtiyaç duyanlar için çeþitli teklif paketleri geliþtirdiler. Geçtiðimiz hafta Kentsel Dönüþüm bölgelerinde ya da afete dayanýksýz eski yýpranmýþ binalarda yapýlacak yenileme ya da güçlendirmede kullanýlmasý þartýyla ilk olarak Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý ile Ýþ Bankasý arasýnda bir protokol imzalandý.

Bu anlaþma çok kýymetli imkânlar sunuyor. Böylece evini veya iþyerini Afet Riski Altýndaki Alanlarýn Dönüþtürülmesi Hakkýndaki Kanuna göre yenileyecek mülk sahipleri, Ýnþaat firmasý ile anlaþýp, ihtiyaç duyduklarý Finansman için banka kredisi kullanabilecekler. Toplantýda bu yenilikleri Ýþ Bankasý Genel Müdürü Adnan Bali açýkladý.

1-Kentsel Dönüþüm kapsamýnda 31 Aralýk 2013 tarihine kadar kullandýrýlacak konut kredilerinde yýllýk yüzde 4, iþyeri kredilerinde yýllýk yüzde 3 faiz desteði uygulanacak.

2-Faiz desteðinin yaný sýra müteahhitlere ödemeleri hak ediþ usulü ile kullandýrýlacak, yani inþaatýn baþlangýcýndan bitimine kadar geçen sürede peyderpey verilecek. 3-Kullanýmý bekleyen kredi bedelleri nedeniyle oluþacak getiri de riskli yapý sahiplerine verilecek kredilerin faiz oranlarýna indirim olarak yansýtýlacak. Bu da önemli bir avantaj ve iyi niyet göstergesi.

4-Bakanlýk ile yapýlan bu protokol riskli binasýný anlaþtýklarý müteahhitle yenilemek isteyen mülk sahipleri için bir fýrsat olacak. 5-Konut kredilerinde 120 ay, iþyeri kredilerinde 84 aya kadar vade olanaklarý var. 6-Bu yol ile evini yenileyecek olan binadaki mülk sahipleri de bankalarýn müteahhidi denetlemesi sebebiyle inþaatýn Taahhüt edilen sürede bitirileceðini bilecekler.

Çünkü Müteahhit, iskân alýncaya kadar geçecek sürede etaplara bölünmüþ, iþin bedelini alacak. Çevre ve Þehircilik Bakaný Erdoðan Bayraktar bu protokolün imza töreninde yaptýðý açýklamaya bakýlýrsa bu anlaþmanýn benzerlerini yapmak için bakanlýða 15 banka daha baþvurdu. Umuyorum ki diðer bankalarla yapýlacak protokoller her bankanýn kendi imkâný çerçevesinde faiz oranlarýnda farklýlýklar getirecek, bu daev sahibi olmak isteyen tüketici lehine olacaktýr.


#