Ýstanbul´a her yýl birçok Alýþveriþ merkezi, kýsa adýyla AVM açýlýyor. Peki Ýstanbul´da kaç AVM var?

'/> Ýstanbul AVM´de dünya 5.´si - Kategori : Sektörden Haberler - Emlak Haberleri - Emlak'ta Son Dakika, Emlak Piyasasý - VERi EMLAK
Ýstanbul AVM´de dünya 5.´si

Ýstanbul´a her yýl birçok Alýþveriþ merkezi, kýsa adýyla AVM açýlýyor. Peki Ýstanbul´da kaç AVM var?


Kategori : Sektörden Haberler
10 Mayýs 2013 06:26
17161 kere okundu.
Ýstanbul AVM´de dünya 5.´si

Ýstanbul´a her yýl birçok Alýþveriþ merkezi, kýsa adýyla AVM açýlýyor. Peki Ýstanbul´da kaç AVM var?


Kategori : Sektörden Haberler
10 Mayýs 2013 06:26
17161 kere okundu.

Köklü bir ticaret geçmiþi olan Ýstanbul´da sayýsýný bilmekte zorlandýðýmýz alýþveriþ merkezleri (AVM) dünya liderliðine oynuyor. Ýstanbul 2012´de dünyada en çok alýþveriþ merkezinin açýldýðý 5. þehir Ýstanbul... Avrupa´da da en geniþ alana yayýlan AVM´ler Ýstanbul´da açýldý. Tek rakibimiz ise Çin!

TOPÇU KIÞLASI AVM OLUYOR

Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan´ýn Taksim´deki topçu kýþlasýnýn yerine AVM yapýlacaðýný açýklamasýnýn ardýndan gözler bu alana çevrildi. Türkiye son yýllarda çýlgýnca alýþveriþ merkezleri yapýyor. Tabii ki lider Ýstanbul... Akþam´ýn haberine göre; Ýstanbul´da sayýsý 93´e dayanan AVM´leriyle Avrupa´da en çok AVM´nin inþa ediliði þehir olmayý baþardý. Dünyada ise ilk 5´in içinde. Rakibi olan bütün þehirler ise Çin´de. 180 þehiri kapsayan CBRE Global Deðerlendirme raporuna göre an itibarýyla dünya üzerinde 32 milyon metrekarelik alan AVM olarak inþaat halinde. Her yýl inþa edilen AVM alanlarý ise önceki yýla göre yüzde 15 artýyor. AVM piyasasýnýn lideri ise dünyanýn en büyük ikinci ekonomisi Çin. Yeryüzünde inþa edilen her iki AVM´den biri Çin´de.

EN AKTÝF 5. AVM KENTÝ

CBRE´in raporuna göre Ýstanbul dünyanýn en aktif 5. AVM kenti. Ýstanbul´da 350 bin metrekareye yakýn AVM alaný 2012´de açýldý. Çin´in Chengdu þehri ise 600 milyon metrekareyi aþan AVM açýlýþý ile 2012 yýlýný zirvede kapattý. Onu Çin´den Tianjin, Shengyang ve Pekin izliyor. 2012´de en çok AVM´nin açýldýðý 10 kent arasýnda sadece 2 tane Avrupa kenti var. Ýstanbul 5.´yken St. Petersburg 7. sýrada.

AVRUPA´DA BÝRÝNCÝ SIRADA

Avrupa´da AVM sayýsýnda kayda deðer bir artýþ yok. Ekonomik kriz ile birlikte geçen yýl AVM´ler "yaþlý kýtada" metrekare olarak sadece yüzde 10 artmýþ. Avrupa AVM piyasasýnýn en hareketli kentleri ise Ýtalya´da bulunuyor. Roma, Napoli ve Palermo bu þehirlerden bazýlarý. Raporun kapsadýðý 180 ülkenin içinde 93 adet Avrupa þehri de bulunuyor. Bu 93 Avrupa þehrinin 73´ünde geçen sene AVM açýlmamýþ. 2012´de ise Ýstanbul´da toplam olarak 7 adet AVM açýldý ve Ýstanbul bu dalda metrekare bazýnda 1. oldu.

HÂLÂ GÝDECEK YOL VAR

Alýþveriþ Merkezi Yatýrýmcýlarý Derneði eski Yönetim Kurulu Baþkaný Hakan Kodal´a göre yapýlan araþtýrmada Ýstanbul´un zirveye oynamasý çok normal. Uzun süreler Türkiye´yi bu tip listelerin tepesinde görebileceklerini söyleyen Kodal, Ýstanbul´daki AVM alanýnýn ise geliþmiþlerin gerisinde olduðunu belirtti.

AVRUPA´NIN 1 NUMARASI

Araþtýrma göze çarpan diðer bir etkili nokta ise inþaat halindeki AVM´lerin durumu. Ýstanbul dünyada en çok AVM´nin yapýldýðý 3. þehir olarak dikkatleri çekiyor. Çin´in Chengdu þehri 2.9 milyon metrekare inþaat halindeki AVM alaný ile bu alanda lider onu yaklaþýk 2 buçuk milyon metrekare inþaat halindeki AVM alaný ile Çin´den Tianjin izliyor. Ýstanbul´un þu an inþa halindeki AVM´lerinin toplam alaný ise 2 milyon metrekare. Ýstanbul önümüzdeki yýllarda 32 adet AVM projesine daha ev sahipliði yapacak. Bu yüzden kentin daha uzun süre AVM listesinde yukarýlara oynamasý bekleniyor. CBRE´a göre Ankara´da önümüzdeki yýllarýn yükselen yýldýzlarýndan olacak. Kentte önümüzdeki 3 yýl içinde 5 adet AVM´nin açýlmasý bekleniyor.


#