Konut satýn alma sürecinde kiþisel ihtiyaçlardan altyapý ve kaliteye, tapu durumundan finansman yöntemine kadar birçok faktörün göz önünde bulundurulmasý gerekiyor.

'/> Konut satýn almanýn püf noktalarý! - Kategori : Gayrimenkul Rehberi - Emlak Haberleri - Emlak'ta Son Dakika, Emlak Piyasasý - VERi EMLAK
Konut satýn almanýn püf noktalarý!

Konut satýn alma sürecinde kiþisel ihtiyaçlardan altyapý ve kaliteye, tapu durumundan finansman yöntemine kadar birçok faktörün göz önünde bulundurulmasý gerekiyor.


Kategori : Gayrimenkul Rehberi
08 Temmuz 2013 09:29
15877 kere okundu.
Konut satýn almanýn püf noktalarý!

Konut satýn alma sürecinde kiþisel ihtiyaçlardan altyapý ve kaliteye, tapu durumundan finansman yöntemine kadar birçok faktörün göz önünde bulundurulmasý gerekiyor.


Kategori : Gayrimenkul Rehberi
08 Temmuz 2013 09:29
15877 kere okundu.

Sabit getirili yatýrým araçlarýnýn daha az kazandýrdýðý bugünlerde tek haneye inen konut kredisi faizlerinin hem yatýrýmcýlarýn hem de kiracýlarýn dikkatini konut satýn almaya çevirdiðini belirten Enuygun.com Baþ Analist Betül Sungurlu, satýn alma öncesi dikkat edilmesi gerekenler hakkýnda bilgi verdi. 

 
Kiþisel ihtiyaç ve tercihler 
 
Konut satýn almada dikkat edilmesi gereken ilk faktörün kiþisel ihtiyaç ve tercihler olduðunu söyleyen Sungurlu, “Alýnacak evde oturulacaksa sosyal yaþam beklentisi, iþyerine olan uzaklýk ve ulaþým olanaklarýnýn yaný sýra yakýnlarda bir okul olup olmadýðý, hatta diðer aile bireylerine olan mesafe gibi konular ilk planda gözden geçirilmelidir” dedi. 
 
Geliþen bölge fýrsatlarý 
 
Geliþen bölgelerin getirdiði fýrsatlar da mutlaka incelenmeli diyen Sungurlu “Yatýrým amacýyla satýn alýnacak konutlarda hedef ‘düþük maliyet, yüksek getiri’ olduðu için, geliþen bölgeler daha çok ön plana çýkýyor. Bu nedenle, seçilecek evin özelliklerinin yaný sýra hastane, havaalaný, metro, üniversite gibi bölgeye deðer katan ya da katmasý planlanan yatýrýmlar hakkýnda bilgi edinmek yararlý olacaktýr” dedi. 
 
Kira bedeli ile kolay karþýlaþtýrma 
 
Sonraki aþamada seçilen bölgedeki konutlarýn araþtýrýlmasý ve karþýlaþtýrýlmasý gerektiðini kaydeden Sungurlu, “Evlerin satýþ fiyatlarýný karþýlaþtýrýrken kira bedelleri baz alýnabilir. Satýþ bedelinin kiraya bölünmesi ile evin kaç senede kendini amorti edeceði kabaca hesaplanýp alternatiflerle bu deðer üzerinden karþýlaþtýrma yapýlabilir” diye konuþtu. 
 
Altyapý ve kalite önemli
 
Altyapý ve kalitenin önemine de dikkat çeken Sungurlu, güvenilir ve bilindik inþaat þirketlerini tercih etmenin seçim sürecini kolaylaþtýracaðýný söyleyerek þöyle konuþtu:
“Ýkinci el ya da piyasada çok bilinmeyen inþaat þirketlerinden konut alma gibi seçenekler de deðerlendiriliyorsa, inþaat iþlerinden anlayan uzmanlardan yardým alýnmalý; inþaat kalitesi ve binanýn deprem yönetmeliðine uygun olup olmadýðý gibi konular mutlaka incelenmelidir.” 
 
Konut boþ mu, dolu mu? 
 
Yatýrým amaçlý alýnacak olsa da satýn alýnacak konutta hâlihazýrda ev sahibi ya da kiracýnýn oturuyor olmasýnýn da dikkat edilmesi gereken konular arasýnda yer aldýðýný hatýrlatan Sungurlu, “Ev sahibi oturuyorsa, evi ne kadar zamanda boþaltacaðý, kiracý varsa, mevcut kira sözleþmesinin ne kadar süresinin kaldýðý gibi konular deðerlendirilmelidir” dedi. 
 
Tapu durumuna dikkat 
 
Konut satýn alma sürecindeki en önemli konulardan birinin de tapu durumu olduðunu kaydeden Sungurlu, “Özellikle kredi kullanarak konut alýnacaksa, evin tapu durumu daha çok önem kazanýr. Çünkü genellikle bankalar kat irtifaký veya kat mülkiyeti olmayan, hisseli ya da üzerinde ipotek bulunan konutlarý teminat olarak kabul etmezler. Karar verilmeden önce ilgili tapu dairesinden net bilgi almak faydalý olacaktýr” dedi. 
 
Kredi hazýr mý? 
 
Alým kararýnýn finansman yöntemi de püf noktalarýndan biri olduðuna dikkat çeken Sungurlu, “Peþin ödenecek ve kredi alýnacak tutar gibi parasal konularýn önceden belirlenmesi gerekir. Hatta bankalara ön baþvuru yapýlarak kredi alýnabilecek miktar önceden belirlenebilir. Zira bazen planlanan ve alýnabilen kredi miktarý birbirinden farklý olabiliyor. Bankalar kredi vermeden önce evin deðeri için uzman incelemesi yaptýrýr. Banka tarafýndan belirlenen konut bedelinin en az yüzde 25’inin peþinat olarak ödenmesi gerektiði de unutulmamalý” diye konuþtu. 
 
Sadece ev deðil kredi de karþýlaþtýrýlmalý 
 
Konut fiyatlarý kadar kredi fiyatlamalarýný da karþýlaþtýrmak gerektiðine deðinen Sungurlu, “Burada unutulmamasý gereken sadece faiz oranlarýný karþýlaþtýrmanýn yeterli olmadýðýdýr. Kredi masraflarý ile birlikte vade boyunca ödenecek toplam tutar üzerinden karþýlaþtýrma daha gerçekçi sonuç verecektir. Örneðin: enuygun.com üzerinden 100 bin TL 120 ay vadeli konut kredisinde en uygun krediyi seçen kiþinin 10 bin TL’ye varan tasarruf olanaðý bulunuyor” dedi. 
 
Bankanýn da sorumluluklarý var 
 
Mortgage korumasý ve sigorta konularýnda da bilgi veren Sungurlu, konut kredilerinde bankanýn da satýcý ile birlikte evi alan kiþiye karþý sorumluluðu bulunduðunu hatýrlatarak þunlarý söyledi: 
 
“Tüketicinin Korunmasý Kanunu’nda yer alan bu sorumluluktan dolayý, özellikle projeden konut satýn almalarda, tüketici finansmaný için bankalarla anlaþma yapmýþ inþaat firmalarýndan yana tercih kullanmak daha uygun olur. Böylece evin zamanýnda teslim edilmemesi, beklenenden farklý ya da kusurlu olmasý gibi durumlara daha az rastlanýlýr. Konut kredisinde sadece zorunlu deprem sigortasý mecburidir. Buna karþýlýk bankalar hayat sigortasý ya da konut sigortasý gibi ilave sigortalar önerebilir. Bu tip sigortalar ek maliyet deðil güvence olarak deðerlendirilerek hem daha güvenli kredi geri ödeme süreci hem de alýnan konuta ilave tedbirler olarak deðerlendirilmelidir. Zorunlu deprem sigortasýnda fiyat sabittir, diðerlerinde ise karþýlaþtýrma yaparak daha uygun fiyata poliçe sahip olmak mümkündür.”
 
 
Emlak Jet Haber

#