Tatil sezonun açýlmasýnýn ardýndan otellerde konaklamak istemeyen pek çok vatandaþ devremülk satýn alma yolunu tercih ediyor.

'/> Devremülk alýrken dikkat edilmesi gerekenler! - Kategori : Gayrimenkul Rehberi - Emlak Haberleri - Emlak'ta Son Dakika, Emlak Piyasasý - VERi EMLAK
Devremülk alýrken dikkat edilmesi gerekenler!

Tatil sezonun açýlmasýnýn ardýndan otellerde konaklamak istemeyen pek çok vatandaþ devremülk satýn alma yolunu tercih ediyor.


Kategori : Gayrimenkul Rehberi
24 Temmuz 2013 07:57
17254 kere okundu.
Devremülk alýrken dikkat edilmesi gerekenler!

Tatil sezonun açýlmasýnýn ardýndan otellerde konaklamak istemeyen pek çok vatandaþ devremülk satýn alma yolunu tercih ediyor.


Kategori : Gayrimenkul Rehberi
24 Temmuz 2013 07:57
17254 kere okundu.

Vatandaþlarýn devremülk talebini fýrsat olarak gören bazý firmalarýn, tüketicileri yanýltýcý reklamlarla maðdur ettiði iddia ediliyor. Sadece Ýstanbul´da 6 ayda 137 kiþi maðdur olduklarýný belirterek mahkemelere baþvurdu.

 
Devremülk sözleþmesi imzalamadan ücret talep edilmesi dolandýrýcýlýða kapý aralýyor. 3 ay önce televizyon reklamlarýnda gördüðü bir firmadan devremülk satýn almaya karar verdiðini söyleyen Ç.G, telefonla bilgi aldýðý firmadan kendisine bir banka hesap numarasý verildiðini ve bu hesaba 6 bin lira para yatýrdýðýný söylüyor. Ç.G, "Parayý yatýrdýktan sonra ev adresime bir sözleþme göndereceklerini, bu sözleþmeyi imzalayýp onlara geri iletmemi istediler.
 
Satýlan devremülk yýllardýr inþaat halinde
 
Sözleþmeyi imzalayýp gönderince ev adresime devremülk tapusunu göndereceklerini söylediler. Hesaba 6 bin lira yatýrdým ancak parayý yatýrdýktan sonra firmayý internetten araþtýrýnca birçok kiþinin maðdur edildiðini öðrendim. Bana sattýklarý devremülkün inþaat halinde olduðunu ve yýllardýr bitmediðini öðrendim." ifadelerini kullanýyor. Firmaya ertesi gün geri dönüþ yaptýðýný belirten Ç.G, sözleþmeyi imzalamayarak cayma hakkýmý kullanmak istediðini ancak 3 aydýr firma tarafýndan kendisine dönüþ yapýlmadýðýný söylüyor. Ç.G, "Amacým çocuklarýmý tatile götürmekti ama kandýrýldým." diyor.
 
Hala tapumu alamadým
 
Geçen yýlýn mayýs ayýnda televizyonda reklamýný gördüðü termal otelden 15 günlük devremülk aldýðýný söyleyen F.Y. isimli maðdur ise "Memur olduðum için 5 taksit halinde kredi kartýndan ödedim. Ancak hâlâ tapumu alamadým. Çeþitli bahanelerle iþi geçiþtiriyorlar. Hem param gitti hem de tapumu alamadým." diye sitem ediyor. Devremülk satýþlarý ile ilgili çok sayýda þikayet aldýklarýný belirten tüketici sorunlarý hakem heyeti yetkilileri ise þikayetlerin genelde devremülk ücretini ödeyen tüketicinin cayma hakkýný kullanmasýna raðmen ücret iadesi alamamasý üzerine olduðunu söylüyor. Bazý termallerin televizyon ve internet reklamlarýyla tüketicinin dikkatini çekmeye çalýþtýðýný belirten yetkililer, telefonla irtibat kurarak sözleþme imzalamadan para yatýrmanýn sakýncalý durumlara kapý araladýðýný kaydediyor.
 
Partilerle göz boyuyorlar
 
Telefon veya internet üzerinden ücretsiz devremülk tatil çekiliþleri yapýldýðýný belirten yetkililer tüketicilerin bu gibi davetlere icabet etmemesi gerektiðini kaydediyor. Bazý firmalarýn bu þekilde devremülk satmak istedikleri insanlarý bir araya toplayarak tatile götürdüklerini belirten yetkililer bu kiþilere akþamlarý partiler verilerek göz boyama yapýldýðýný söylüyor. Partilerde yüksek sesli müzik ve yakýn ilgi alaka gösterilen kiþiler o anýn ortamýna kapýlarak ödeyemeyeceði miktarlardaki devremülk sözleþmelerine imza atabiliyor.
 
10 günlük itiraz süresine dikkat
 
Bu yöntem ise yasal görünmesine raðmen tüketiciyi yanýltarak birçok maðduriyete sebep oluyor. Devremülk satýþý kapýdan satýþlar kategorisinde deðerlendiriliyor. Maðdur olan tüketiciler devremülk sözleþmesini imzaladýklarý günden itibaren devremülkü satýn aldýklarý firmaya 10 gün içinde iadeli taahhütlü satýn alma hakkýndan döndüðüne dair ihtar yazýsýný göndermesi gerekiyor. Ýhtar yazýsýný teslim alan firma on gün içinde tüketicinin ücretini geri ödemek zorunda. Eðer ücret iade edilmezse tüketicinin hakem heyetlerine baþvurabileceði belirtiliyor.
 
 
 
Emlak Jet Haber

#