Isý yalýtýmýnýn yalnýzca soðuktan koruduðu yönündeki inanýþ yavaþ yavaþ kýrýlýyor

'/> Mantolama Binanýzý Nasýl Koruyor? - Kategori : Gayrimenkul Rehberi - Emlak Haberleri - Emlak'ta Son Dakika, Emlak Piyasasý - VERi EMLAK
Mantolama Binanýzý Nasýl Koruyor?

Isý yalýtýmýnýn yalnýzca soðuktan koruduðu yönündeki inanýþ yavaþ yavaþ kýrýlýyor


Kategori : Gayrimenkul Rehberi
28 Ocak 2014 05:30
15208 kere okundu.
Mantolama Binanýzý Nasýl Koruyor?

Isý yalýtýmýnýn yalnýzca soðuktan koruduðu yönündeki inanýþ yavaþ yavaþ kýrýlýyor


Kategori : Gayrimenkul Rehberi
28 Ocak 2014 05:30
15208 kere okundu.
Kuzey bölgelerinin yaný sýra karasal iklimin hakim olduðu Ýç Anadolu Bölgesi’nde de ýsý yalýtýmý günden güne yaygýnlaþýyor. KYK Yapý Kimyasallarý’nýn verilerine göre, her 10 mantolama ürününden 4’ü Marmara, 4’ü Ýç Anadolu, Karadeniz, Doðu Anadolu, 2’si ise Ege, Akdeniz ve Güneydoðu Anadolu Bölgesi’ne satýlýyor.
 
Isý yalýtýmýnýn yalnýzca soðuktan koruduðu yönündeki inanýþ yavaþ yavaþ kýrýlýyor. Kuzey bölgelerinin yaný sýra karasal iklimin hakim olduðu Ýç Anadolu Bölgesi’nde de ýsý yalýtýmý günden güne yaygýnlaþýyor. KYK Yapý Kimyasallarý’nýn verilerine göre, her 10 mantolama ürününden 4’ü Marmara, 4’ü Ýç Anadolu, Karadeniz, Doðu Anadolu, 2’si ise Ege, Akdeniz ve Güneydoðu Anadolu Bölgesi’ne satýlýyor.
 
2000 yýlýndan itibaren her yeni yapýda ýsý yalýtýmý yapýlma zorunluluðu getirilmiþ durumdayken, mevcut yapýlar için de 2017 yýlýna kadar enerji kimlik belgesi alýnmasý zorunluluðu bulunuyor. Binalarda daha iyi enerji performansý yakalanmasý ve düþük enerji tüketen bina sýnýfýndan enerji kimlik belgesi alýnmasý için de ýsý yalýtýmý yapýlmasý kaçýnýlmaz oluyor. Getirilen bu yönetmeliklerle birlikte ýsý yalýtým uygulamalarý hýzlý bir þekilde artýyor. Ayrýca nihai kullanýcýlar da ýsý yalýtýmý yaptýrarak ýsýtma ve soðutma masraflarýndan yarý yarýya tasarruf edebileceklerinin, bunun kendi bütçeleri için ne denli faydalý olduðunun farkýna varmaya baþlamýþ bulunuyorlar. Bu farkýndalýkla birlikte mevcut yapýlarda da ýsý yalýtým uygulamalarýnda artýþ gözlemleniyor.  
 
KYK Yapý Kimyasallarý Yönetim Kurulu Baþkaný Onur Sürmeli, ýsý yalýtýmýnýn sadece soðuk iklimlerin görüldüðü coðrafi bölgelerde deðil, sýcak iklimlere sahip bölgelerde de önemli avantajlar getirdiðine dikkat çekti.
 
Sürmeli, “Mantolama, maliyetini 3 yýl içinde amorti ederek ýsýtma ve soðutma giderlerini önemli ölçüde azaltan bir uygulama. Tüketiciler mantolamanýn sadece soðuktan koruduðu inanýþýyla uygulamayý kýþ dönemine bir yatýrým olarak deðerlendirse de mantolama sýcaktan korunmak için de önemli bir uygulama” dedi. 
 
Mantolama yaygýnlýðý bölgeden bölgeye deðiþiklik gösteriyor
 
Kuzey bölgelerinin yaný sýra karasal iklimin hakim olduðu Ýç Anadolu Bölgesi’nde de ýsý yalýtýmýnýn günden güne yaygýnlaþtýðýna dikkat çeken Sürmeli, “Bununla birlikte, sýcak iklime sahip Ege ve Akdeniz Bölgeleri de klima ile soðutma masraflarýný ve dolayýsýyla artan elektrik tüketimini göz önünde bulundurarak mantolamanýn önemini anlamaya baþladý. Ancak bu eðilimin istenen seviyede olduðunu söylemek için henüz erken sayýlýr. Bugünkü satýþ haritasýna baktýðýmýzda, her 10 üründen 4’ünün aðýrlýk Ýstanbul’da olmak üzere Marmara Bölgesi’nde, 4’ünün Ýç Anadolu, Karadeniz ve Doðu Anadolu’da, kalan 2’sinin ise Ege, Akdeniz ve Güneydoðu Anadolu Bölgeleri’nde satýldýðýný görüyoruz” diye konuþtu.
 
Yaz döneminde baþta Akdeniz ve Ege olmak üzere sýcak iklim dolayýsýyla serinlemek için artan klima kullanýmýnýn elektrik tüketimini artýrdýðýný belirten Sürmeli, ýsý yalýtýmýnýn sadece düþük deðil, yüksek ýsýya karþý da yapýlan bir uygulama olduðunun altýný çizdi: “Isý yalýtýmý yapýlmýþ bir bina kýþ koþularýnda soðuk hava akýmýnýn geçiþinin önünde bir bariyer oluþtururken, ayný þekilde yaz koþullarýnda da yüksek sýcaklýktaki hava akýmýnýn önünde de bir bariyer oluþturur. Klima ile soðutma maliyetinin ýsýtma maliyetine göre 1,5 kat daha pahalý olduðu düþünüldüðünde, ýsý yalýtýmlý binalarýn yaz koþullarýnda çok önemli oranlarda enerji tasarrufu elde edebileceði daha iyi anlaþýlacaktýr.”
 
milliyetemlak.com

#