Büyük hayallerle aldýðýnýz ev, elinizden alýnabilir mi?

'/> Evinizin Tapusu Gerçek mi? - Kategori : Gayrimenkul Rehberi - Emlak Haberleri - Emlak'ta Son Dakika, Emlak Piyasasý - VERi EMLAK
Evinizin Tapusu Gerçek mi?

Büyük hayallerle aldýðýnýz ev, elinizden alýnabilir mi?


Kategori : Gayrimenkul Rehberi
17 Þubat 2014 08:25
106865 kere okundu.
Evinizin Tapusu Gerçek mi?

Büyük hayallerle aldýðýnýz ev, elinizden alýnabilir mi?


Kategori : Gayrimenkul Rehberi
17 Þubat 2014 08:25
106865 kere okundu.

Ýnsanlarýn temel ihtiyaçlarýndan olan barýnma, günümüzde hala en büyük ideallerin arasýndaki yerini koruyor. Barýnma ya da yatýrým amaçlý girdiðimiz “gayrimenkul sahibi olma” yolunda, yaþadðýmýz heyecanla birlikte hataya düþme olasýlýðýmýz oldukça yüksek.

Bir uzman desteði olmadan birçok konuda karýþýklýk yaþayabileceðimiz bu dönemi nasýl daha iyi idare edebiliriz?


Hâlihazýrda devam eden birçok dava, bu süreçte insanlarýn büyük hatalar yapýp, kötü niyetli kiþilerce yanlýþ yönlendirildiðini kanýtlar nitelikte.

Tapu, Tapu Ýdaresinden Alýnýr

En büyük yanýlgýlardan biri de tapu konusunda yaþanýyor. Gayrimenkul alýcýsý, müteahhit ya da emlakçýyla aralarýnda gerçekleþen sözleþmeyi, gayrimenkulün tapusu zannederek yanýlgýya düþebiliyor. Aslýnda tapu iþlemleri mutlaka Tapu Dairesinde gerçekleþtirilmek zorunda. Noter huzurunda yapýlan tapu þerhi bile, tapu dairesinde tasdik edilmedikçe geçerli sayýlmýyor.

Konuyla ilgili olarak, YTT Hukuk Bürosundan Avukat Mert Yalçýn, Sarýyer´de meydana gelen ve hala adli süreci devam eden bir davadan bahsetti.

"Sarýyer´de çok büyük bir alan üzerinde, lüks konseptle hayata geçirilen projede, müteahhit firma ve alýcýlar arasýnda satýþ sözleþmesi imzalanýyor, inþaat bitiyor, yaþam baþlýyor, ayrýca o bölgede ruhsatla ilgili de bazý sýkýntýlar yaþanýyor.

Fakat bir süre sonra yatýrýmcýlar tapularýný istiyor. Müteahhit bir süre vaatlerle süreci uzattýktan sonra ortaya çýkarýyoruz ki; müteahhit firma, bu arsayý, bir bankaya borcundan dolayý ipotek vermiþ. Dolayýsýyla ipotek verilen bir arsanýn üzerinde inþaat bitmiþ ve yaþam baþlamýþ.

Tabi müteahhitlik firmasý olduðu için farklý yerlerdeki projeleri finanse etmesi için, -sýkýntýlý süreçlerde hep gördüðümüz genel senaryoda olduðu gibi- bir inþaata baþlanýyor, müteahhit baþka bir arsa bulup burayý satýp bir önceki inþaatýn masrafýný finanse ediyor.

Çeþitli ekonomik buhran hallederinde ya da ticari hatalardan dolayý mevcut proje örnekteki gibi riske girebiliyor. Bu olayda banka haklý olduðu için tüm gayrimenkul sahiplerinin evlerini satýþa çýkarmýþ durumda ve ev sahipleri ciddi bir maðduriyet halinde. Dava süreci devam ediyor.

Böyle durumlarda mutlaka müteahhit firmanýn ticari geçmiþi özenle incelenmeli, gayrimenkul alýmýnda çok hassas davranýlmalý"

Yeni kanunla birlikte gerçekleþecek düzenlemeler sayesinde bu tarz karýþýklýklarýn daha az yaþanmasý bekleniyor. Artýk ruhsatsýz konut satýþý yapýlamayacak, müteahhitler projelerine tamamlama sigortasý yaptýrmak ve 36 ay içerisinde kat irtifaký tapusunu vermek durumunda olacak.

Ancak gayrimenkul alacaklarýn, süreç hakkýnda iyi inceleme ve analiz yapmasý, imkânlarý varsa bir uzmandan yardým ve tavsiye almasý süreçteki risk seviyesini azaltabilir.


#