Ýnþaat iþçilerine standart geldi!
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), inþaat iþçilerine standart getirdi.
Kategori : Sektörden Haberler
Bugün 19:46
21849 kere okundu.
Ýnþaat iþçilerine standart geldi!
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), inþaat iþçilerine standart getirdi.
Kategori : Sektörden Haberler
Bugün 19:46
21849 kere okundu.
Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafýndan oluþturulan standart þartlarý Resmi Gazete´de yayýnlandý. Artýk inþaat iþçisi, kalýp, betonculuk, duvarcýlýk, sývacýlýk iþleri ile betonarme demirciliðini bu iþlerin ustalarý ile birlikte icra edebilecek.
 
Türkiye Ýnþaat Sanayicileri Ýþveren Sendikasý (ÝNTES) tarafýndan hazýrlanan meslek standartlarý sektördeki ilgili kurum ve kuruþlarýn gözlemlerine de yer verilerek belirlendi. 
 
MYK´nin standartlarýna göre inþaat iþçisi kalýp betonculuk, duvarcýlýk, sývacýlýk iþleri ile betonarme demirciliðini bu iþlerin ustalarýnýn gözetiminde yapabilecek. Emniyet tedbirlerinde ise iþ yerinin uygulamalarýna baðlý olacak.
 
Hazýrlanan tebliðe göre inþaat iþçisinin çalýþma ortamý ve iþ güvenliði ile ilgili þu verilere yer verildi: 
 
"Ýnþaat Ýþçisi (Seviye 2); inþaatlarda, yeraltýnda (tünel ve benzeri kapalý alanlarda) ve yüksek yerlerde çalýþýr. Çalýþma ortamý mevsim þartlarýna göre aþýrý soðuk veya sýcak ve nemli ortamlar olabilir. Çalýþma sürecinde kendi meslektaþlarý ile birlikte ve (betonarme demircisi, betoncu, ahþap kalýpçý, sývacý vb) farklý meslek elemanlarý ile iþbirliði içinde çalýþýr.
 
Mesleðin icrasý esnasýnda iþ saðlýðý ve güvenliði önlemlerini gerektiren kaza ve yaralanma riskleri bulunmaktadýr. Risklerin tamamen ortadan kaldýrýlamadýðý durumlarda ise iþveren tarafýndan saðlanan uygun kiþisel koruyucu donanýmý kullanarak çalýþýr."

#