Devlet desteði inþaat sektörünü hareketlendirecek
Konut desteðinin ev almak isteyenler için büyük bir fýrsat...
Kategori : Sektörden Haberler
15 Nisan 2015 05:33
23032 kere okundu.
Devlet desteði inþaat sektörünü hareketlendirecek
Konut desteðinin ev almak isteyenler için büyük bir fýrsat...
Kategori : Sektörden Haberler
15 Nisan 2015 05:33
23032 kere okundu.

Konut desteðinin ev almak isteyenler için büyük bir fýrsat olduðunu belirten Emlak ve Gayrimenkul Uzmaný Salim Taþçý, konut piyasasýnýn canlanmasý için sadece bu uygulamanýn yeterli olmadýðýný, tapu harçlarýnýn düþürülmesi gerektiðine dikkati çekti.

3 yýl konut hesabýnda para biriktirmek gerekiyor Ýnþaat Sektörü Zirvesi´nde konuþan Baþbakan Ahmet Davutoðlu tarafýndan açýklanan ilk konutunu alacaklara verilecek devlet desteði için en az 3 yýl konut hesabýnda para biriktirmek gerekiyor.

KONUT HESABI AÇILMALI

Söz konusu destek kapsamýnda ilk evini konut kredisi ile satýn alacak vatandaþlar bankada ´konut hesabý" açacak ve tasarruflarýný bu hesapta muhafaza edecek. Devtet ise vatandaþýn açtýðý konut hesabýna 5 yýlýn sonunda biriken paranýn yüzde 15´i kadar destekte bulunacak. Yani kiþi konut hesabýnda 5 yýlýn sonunda 100 bin lira biriktirmiþse. Devlet söz konusu hesaba 15 bin lira yatýracak.

Devlet desteðinden faydalanmak isteyen vatandaþýn en az 3 yýl konut hesabýnda para biriktirmiþ olmasý gerekiyor. 3 yýllýk tasarrufa yüzde 10.4 yýllýk tasarrufa yüzde 12,5 yýllýk tasarrufa ise yüzde 15 devlet desteði verilecek. Öte yandan söz konusu devlet desteði ikinci veya üçüncü evlerini satýn almak isteyen vatandaþlara verilmeyecek olup teþvikle alýnacak konut fiyatýna henüz bir sýnýrlama getirilmedi.

DEVLETÝN BU GÝRÝÞÝMÝ ÝNÞAAT SEKTÖRÜNE ÝVME KAZANDIRIR

Konut almak isteyene devlet tarafýndan yapýlacak birikimlennin yüzde 15´i kadar devlet desteði deðerlendiren Emlak ve Gayrimenkul Uzmaný Salim Taþçý, bunun alýcý için büyük bir fýrsat olduðunu belirtti. Konut sahibi olmak isteyenlerin devlet desteði sayesinde daha kolay ev sahibi olabileceðini vurgulayan Taþçý bu uygulamanýn konuta olan talebi ciddi bir þekilde artýrmasýný beklediklerini söyledi.

Konut alma planlarý yapan vatandaþýn bu sayede istedikleri eve hýzlý ve kolay bir þekilde ulaþabileceklerini belirten Taþçý, "Devletin bu giriþimi lokomotif sektör olan inþaat sektörüne çok büyük bir ivme kazandýrýr. Buna bir taþla birkaç kuþ vurmak denir. Bu teþvik inþaat sektörünü kalkýndýrmak, vatandaþlarý tasarrufa teþvik etmek, bankacýlýk sektörünü hareketlendirmek, ekonomiye paranýn akýþýný saðlamak, bekarlarý evliliðe teþvik etmek için çýkarýlmýþtýr" dedi.

TAPU HARÇLARI DÜÞÜRÜLMELÝ

Bu sistemde inþaat sektörünün ivme kazanacaðýný hatýrlatan Taþçý, teþviðin sektöre ilaç olmayacaðýný söyledi. Taþçý, ´Ýnþaat sektörüne ilaç olacak olan olay yüksek orandaki KDV oranlan ve tapu harçlarýnýn düþürülmesidir. Tapu harçlarý düþürüldüðü takdirde vatandaþ almýþ olduðu konutun deðerini doðru bildirir. Çünkü vatandaþlar 100 bin TL´ye ev alýyor. Belediyenin eve biçtiði raiç bedel üzerinden tapuya kaydýný yaptýrýyor."

Taþçý þöyle devam etti, "Örneðin raiç bedel 50 bin TL ise vatandaþ tapuda evini o fiyattan almýþ gibi gösteriyor. Tapu harçlarý düþük tutulursa vatandaþ almýþ olduðu mülkün gerçek deðerini bildirir ve bu sayede devlet büyük oranda vergi toplar, mali disiplin saðlanýr" dedi. Taþçý, vatandaþlann banka kredisi kullanýrken sýkýntý çektiðine de deðinerek. "Bankalarda kredi verihrken alýcý ve satýcý arasýnda soyadý benzerliði varsa bu alýcýlara kredi verilmiyor. Bu olayýnda düzeltilmesi gerekir" yorumunda bulundu.


#