Bu þehirden arsa toplayan kazanýyor
Göçün de etkisiyle fiyatlar oynadý bir arsa ayda 6 kez el deðiþtirdi
Kategori : Sektörden Haberler
15 Nisan 2015 05:40
21791 kere okundu.
Bu þehirden arsa toplayan kazanýyor
Göçün de etkisiyle fiyatlar oynadý bir arsa ayda 6 kez el deðiþtirdi
Kategori : Sektörden Haberler
15 Nisan 2015 05:40
21791 kere okundu.
Gaziantep´te, düþük kur ve yüksek faiz kaynaklý borçlanma problemleri ile Suriye etkisinin yaný sýra en önemli bir diðer konu da arsa spekülasyonu. Gaziantep´e iner inmez herkesin aðzýnda bir arsadýr dolaþýyor. Zaten göç alan þehirde bir de Suriyeli akýný baþlayýnca konut ve ardýndan arsa fiyatlarý da artmaya baþlamýþ. Arsa fiyatlarýnýn yükseldiðini gören sanayiciler ve iþadamlarý da kredi çekerek arsa alýp satmaya ve buradan para kazanmaya baþlamýþ. Öyle ki anlatýlanlara göre bir arsanýn ayda 6-7 kere el deðiþtirdiði bile olmuþ. Bu trend 2015 baþýndan itibaren ise durmuþ. Ocak baþýndan bu yana daha önce yüksek bedellerle arsa toplayanlar þimdi ödedikleri rakamlara bu alanlarý elden çýkarmakta zorlanýyor.
 
Söylentiler hýzla artýnca Gaziantep Büyükþehir Belediyesi´nin devreye girdiði gözleniyor. Gaziantep gezimiz sýrasýnda konuþma fýrsatý bulduðumuz Gaziantep Belediye Baþkaný Fatma Þahin þehirde arsa ve ev fiyatlarýnda balon oluþmamasý için daha fazla imar alaný açtýklarýný belirtti. Özellikle kentin trafiðini de azaltacak ve þehir içindeki kira ve ev fiyatlarýný dengeleyecek bir uydu kent çalýþmalarý olduðunu açýklayan Fatma Þahin, organize sanayi bölgesi yakýnýna kuracaklarý uydu kent ile çalýþanlara da daha rahat bir yaþam imkâný saðlayacaklarýný anlattý.
 
SURÝYE´NÝN OLUMLU ETKÝSÝ DE OLDU
 
Þehrin sanayisindeki sorunlar ile ilgili net olarak 2007´den bu yana iflas süreci devam eden tek bir firmanýn sýkýntýsýnýn bilindiðini belirten Þahin üç firmanýn daha yasal baþvuru yaptýðýný, bunun toplam içinde çok küçük bir orana iþaret ettiðini ifade etti. Firmalarýn dönemlerle ilgili sýkýntýlarýnýn olabileceðini ancak Gaziantep sanayicisinin kendisini yeni duruma kolay adapte ettiðini, her seferinde krizlerden kurtulmayý baþardýðýný dile getiren Þahin, Suriye´deki savaþýn kötü etkilelerinin yaný sýra Gaziantep´e olumlu etkilerinin de olduðunu söyledi.
 
Fatma Þahin, "Bu süreçte Suriye sanayiinin çöküþü Gaziantep sanayiini yükseltti. Ayrýca gelenler içinde doktorlar ve mühendisler de bulunuyor. Bunlar þehre katký saðlýyor. Gaziantep´i deðerlendirirken bunlarý da unutmamak lazým" yorumunu yaptý.
 
´REKABET GÜCÜNÜ ARTIRIYORUZ´ Þehrin rekabet gücünü artýrmak için belediye olarak arkeoloji Enstitüsü kurduklarýný ve bunun için 10 milyon dolarlýk hibe aldýklarýný açýklayan Þahin, ayrýca tüm Gaziantep ve Güneydoðu illerinin gurur duyacaðý kongre merkezi yaptýklarýný hatýrlatarak þehrin bir adým daha ileri gitmesi için giriþimlerinin süreceðini söyledi. Hükümetin son açýkladýðý paketlerin sanayinin sorunlarýný çözmede etkili olacaðýný dile getirdi.
 
"KORKMAYA GEREK YOK, YATIRIMLAR DEVAM EDÝYOR"
 
Gaziantep Ticaret Odasý Baþkaný Eyüp Bartýk, petrol fiyatlarýnýn düþüþü nedeniyle piyasalarda bir daralma olduðunu hatýrlatarak "Bu diðer illeri olduðu gibi Gaziantep´i de etkiledi. Ancak þunu unutmamak lazým, hýzlý giden aracýn kaza yapma olasýlýðý yüksektir. Gaziantep hýzlý koþan bir kent olduðu için ekonomik daralma dönemlerinde bu özellik öne çýkmasýný saðlýyor. Gaziantep bu riski ner zaman aldý ve bundan sonra da almaya devam edecek. Gaziantep´te þu anda da yatýrýmlar sürüyor. Durumu çok kötü olan ilde yatýrým yapýlýr mý?" diye konuþtu.
 
Þehirde kriz var diyenlerin kriz tellallýðý yaptýðýný vurgulayan Bartýk þunlarý kaydetti:
 
KRÝZ TELLALARI DEVREYE GÝRDÝ
 
"Sadeci birkaç ihracatçý firmada karþýlýklý çek alýþveriþi yapýlmýþ. Korkulacak bir þey yok. Gazianteplinin ekstra lüzumsuz harcamasý yok, Ýsviçre´de paramýz yok. Gaziantepli kazandýðýný iþine, sanayiye yatýrýr. Eðer zarar varsa bu faaliyet zararlarýdýr. Diðer yandan arsa borsasý veya balonu olmasý mümkün deðil. Þimdi gidin organize sanayi bölgesinden yer talep edin yer bulamazsýnýz. Arsa iþinden sanayiciler para da kazandý ama þimdi yine ellerindeki arsalarýn deðeri olduðu gibi duruyor."
 
"ARSANIN YERÝNÝ GÖRMEDEN ALANLAR OLDU"
 
Gaziantepli iþadamý Aslankaya Ýnþaat Yönetim Kurulu Baþkaný Abdülkerim Arslan kente Suriyeli akýný baþlayýnca konutlar ve ardýndan arsa fiyatlarýnýn adeta patlama yaþandýðýný dile getiriyor.
 
Nitekim Türkiye Ýstatistik Kurumu kayýtlarýna göre son 5 yýlda Gaziantep´te konut fiyatlarýnýn yüzde 130 artmasý bu iddialarý doðruluyor. Arslan´ýn dediðine göre özellikle arsada büyük bir fiyat artýþý yaþanmýþ durumda. Öyle ki 1 arsanýn ayda 6-7 kez el deðiþtirdiði bile olmuþ. Arsayý görmeden, nerede olduðunu bilmeden iþadamlarý aldýklarý arsalarý baþka bir iþadamýna, o da baþka birisine satarak para kazanmaya baþlamýþ. Tabii bir yere kadar. Genel kaný 2015 Ocak ayýnda bu sürecin sona erdiði. Suriye ile iþler tamamen kesilip Ortadoðu ile Mýsýr ve Libya pazarlarý da tamamen kapanýnca para akýþýnýn durmasý süreci bitiren tamel neden olmuþ. Konut fiyatlarýndaki þiþkinliðe de dikkat çeken baþta çelik olmak üzere bölgede birçok alanda firmalarý bulunan Arslan, 80 bin liralýk dairelerin 200 bine kadar çýktýðýný belirterek bu rakamýn en ez yüzde 40´ýnýn arsa spekülasyonu kaynaklý olduðunu vurguluyor. Zorda kalan iþadamalarý da her zaman yaptýklarý gibi ilk iþ olarak iþçi çýkarmaya baþvuruyor. Þimdilik 47 bin kiþinin iþten çýkarýldýðý hesaplanýyor.
 
"ARSA TOPLAYAN ÝÞADAMLARININ SAYISI ARTTI"
 
Eski Gaziantep Belediye Baþkaný celal doðan sýkýntýnýn nedenlerinden birisinin de Tarým Bakanlýðý´nýn tarým arazilerinin imara açýlmasýný yasaklayan kararý olduðunu ifade ediyor. Ýmara açýlmasý beklentisiyle dað taþ demeden arsa toplayan iþadamlarýnýn bu beklenti gerçekleþmeyince ellerindeki arsalarýn fiyatlarýnýn düþtüðünü ifade eden Doðan, sadece bu nedenle 40 fabrikanýn iflas ettiðini, yýl sonuna kadar da sürecin devam etmesini beklediklerini ifade ediyor.
 
"SIKINTININ NEDENÝ BANKACILARIN YAPTIÐI HATALAR"
 
Güneydoðu Anadolu Ýhracatçý Birlikleri Baþkaný Abdülkadir Çýkmaz ise mevcut durumdan umutlu. Çýkan sýkýntýlarý bankacýlarýn yaptýðý hataya baðlayan Çýkmaz, "Önemli olan þirketleri yüzdürmek. Yüzdürdüðünüz zaman o parayý alýrsýnýz. Zorda denilen fabrikalar çalýþýyor. Gaziantep 6 milyar dolar ihracat yapan bir þehir. Gaziantep´in alýþýk olmadýðý bir durum olduðu için küçük þeyler ses getiriyor" diye konuþtu.
 
"ÞEHÝRDE 22 DEÐÝL SADECE 10 FÝRMA SIKINTI YAÞIYOR"
 
Gaziantep´te önemli bir üretim alaný olan halýcýlarýn oda baþkaný Mehmet Törer ise þehirde sadece kulislerde dolaþtýðý gibi 22 deðil 10 firmanýn sorun yaþadýðýný bunlarýn ise sektöre sonradan giren firmalar olduðunu belirtti. Törer, Libya´nýn yaný sýra Rusya ve Ukrayna´ya açýk hesap (teminatsýz) yapýlan ihracat bedellerinin geri dönmemesi sonucu birkaç halý þirketinin sýkýntýya girdiðini ortada büyük bir sorun olmadýðýný söyledi.

#