Ölünceye Kadar Bakma Akdi Nedir?
Peki, sıkı şekil şartlarına tâbi tutulan bu sözleşme için gereken işlemler nelerdir ve sözleşme esnasında nelere dikkat edilmelidir, biliyor musunuz?
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
19 Ekim 2016 13:33
30368 kere okundu.
Ölünceye Kadar Bakma Akdi Nedir?
Peki, sıkı şekil şartlarına tâbi tutulan bu sözleşme için gereken işlemler nelerdir ve sözleşme esnasında nelere dikkat edilmelidir, biliyor musunuz?
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
19 Ekim 2016 13:33
30368 kere okundu.

Ölünceye kadar bakma akdi, yaşlandığında hayatını güvence altına almak isteyen kişinin, bir başka kişiye kendisine bakım ve gözetim karşılığında bir taşınmazın mülkiyetini devretmesine yönelik akittir. Mal varlığının tamamının devri de söz konusu olabilir. Öte yandan bu sözleşme, mirasçılardan, alacaklılardan mal kaçırmak amacıyla da sıklıkla yapılmaktadır. Peki, sıkı şekil şartlarına tâbi tutulan bu sözleşme için gereken işlemler nelerdir ve sözleşme esnasında nelere dikkat edilmelidir, biliyor musunuz?

Ölünceye kadar bakma sözleşmesinde, bir gayrimenkulün devri karşılığında kişi, bir başka kişiye ölünceye kadar bakma, onu gözetme yükümlülüğü altına girer. Taahhüt altına giren kişi gerçek kişi olabileceği gibi tüzel kişi de olabilir. Sözleşmeye konu olan taşınmazın ise mutlaka bakılacak olan kişiye ait olma zorunluluğu yoktur, 3. kişilere ait bir taşınmaz da olabilir. Böyle durumlarda, sözleşme senedinde 3. kişinin imzasının da bulunması gerekir.

Ölünceye Kadar Bakma Akdi Nasıl Yapılır?

Kanunda ölünceye kadar bakım sözleşmesi sıkı şekil şartlarına tâbi tutulmuştur. Bunun nedeni, sözleşmenin, malvarlığının tamamı veya bir kısmının devrine olanak tanımasıdır.
Ölünceye kadar bakma sözleşmesi miras sözleşmesi gibi yapılır. Taraflar resmi vasiyetname düzenlenmesi için 2 tanık ile birlikte notere veya sulh hukuk hakimine başvuruda bulunurlar.
Ardından, tarafların sözleşmeye ilişkin ilama dayanarak yapacakları istem, tapu sicil müdürlüğünce tescil istem belgesine geçirilir.

Bunun için gereken belgeler ise şunlardır;
- Akde konu olan taşınmaza ait tapu senedi, tapu senedi yoksa gayrimenkulün ada ve parsel numarasını belirten belge ya da taşınmaz sahibinin sözlü beyanı,
- Tarafların kimlikleri, vergi numaraları, vesikalık fotoğrafları,
- Taraflardan birinin temsilcisi sözleşmeye katılıyorsa, temsile ilişkin belge.

Sözleşmede Nelere Dikkat Edilmelidir? Sözleşme İptal Edilebilir Mi?

Resmi şekle uyulmaması sözleşmenin geçersiz olması sonucunu doğurur. Taraflar karşılıklı yükümlerini yerine getirmiş olsalar bile sözleşme geçerli hale gelmez. İstisnası ise, bakım taahüdü altına giren kişi ile bakım alacaklısının 10 yıl süre ile edimlerini yerine getirmiş olmalarıdır. Böyle bir durumda, şekil eksikliğinden dolayı akit iptal edilemez.
Bakım alacaklısının kendini güvence altına almasını sağlamak için, alacaklıya devre konu olan taşınmaz üzerinde rehin veya ipotek tesis etme hakkı tanınmıştır.
Ölünceye kadar bakma sözleşmesi eğer mirasçılardan mal kaçırmak amacıyla yapılırsa, mirasçılar muvazaaya (üçüncü kişileri aldatmak amacıyla yapılan hukuki işlem) dayanarak, tapu iptali ve tescili davası açabilirler. Mirasçılar, eğer sözleşmenin saklı paylarını ortadan kaldırmak için yapıldığını ispat edebileceklerse tenkis davası da açabilirler. Bakım alacaklısının ehliyetsizliği nedeniyle tapu iptali davası; hata, hile ve korkutmaya dayalı tapu iptali davası da mirasçıların açabilecekleri diğer davalar arasında yer alır.


#