Turizm Rezerv Alanı Nedir?
Ülkemizde gerçekleştirilmeye başlayan kentsel dönüşüm projesi ile Türkiye’nin tüm şehir ve köylerinde yer alan, yıkılma riski taşıyan ve ömrünü tamamlamış binalar yeniden inşa edilmektedir.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
30 Ocak 2018 11:45
11960 kere okundu.
Turizm Rezerv Alanı Nedir?
Ülkemizde gerçekleştirilmeye başlayan kentsel dönüşüm projesi ile Türkiye’nin tüm şehir ve köylerinde yer alan, yıkılma riski taşıyan ve ömrünü tamamlamış binalar yeniden inşa edilmektedir.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
30 Ocak 2018 11:45
11960 kere okundu.

Ülkemizde gerçekleştirilmeye başlayan kentsel dönüşüm projesi ile Türkiye’nin tüm şehir ve köylerinde yer alan, yıkılma riski taşıyan ve ömrünü tamamlamış binalar yeniden inşa edilmektedir. Projenin amacı, kaçak yapılaşmanın önüne geçmek ve olası bir doğal afet durumunda can ve mal kaybını önlemektir. Aynı zamanda kentsel dönüşüm kapsamında yerleşim yerlerinin park ve eğlence alanları, kongre ve kültür merkezleri gibi modern ihtiyaçları da karşılanmaktadır.

Rezerv alanı nedir?

Afet riski taşıyan ya da ekonomik ömrünü tamamlayan yapıların olduğu alanlar, rezerv alanı bir diğer deyişle yeni yerleşim alanıdır. Zeminin doğal yapısı ya da üzerindeki yanlış yapılaşma nedeniyle can ve mal kaybı riski taşıyan alanlar Bakanlar Kurulu tarafından riskli alanlar olarak ilan edilir. Riskli alan kararı için Çevre ve Orman Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’nın görüşü alınır. Bu bölgelerde bulunan evler yıkılarak kentsel dönüşüm kapsamında ya yeniden aynı bölgeye inşa edilir ya da yerinde dönüşüm mümkün olmadığında ise belirlenen yeni alanlara taşınır. Bu kapsamda bir yerin riskli alan ilan edilebilmesi için bazı teknik raporlara ihtiyaç duyulur.

Turizm rezerv alanı nedir?

Turizm rezerv alanı ise ülkemizde Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından tespit edilen turizm alanlarıdır. Tarihi ve doğal güzelliklerin yoğun olduğu bu bölgelerin korunması ve bu alanların turizme açılarak ülke ekonomisine katkıda bulunması amaçlanmaktadır. Şifalı su kaynakları, doğal ve tarihi güzellikler, sit alanlarının bulunduğu bölgeler uygun yapılaşma sağlanması amacıyla kentsel gelişim alanı olarak imara açılır.  Sit alanı haricinde imara açılan bölgelerde otel, kaplıca gibi yatırımlar yapılması sağlanır. Böylece bu bölgelere de yerli ve yabancı turistlerin gelmesi için fırsat yaratabilir. Turizm rezerv alanları arasında ormanlık alanlar ve deniz kenarları da yer alır.

Turizm rezerv alanlarının kullanımı

Her turizm bölgesinin kendi iç dinamiğine ve ön planda olan özelliğine göre belirlenen turizm rezerv alanları, turizmin canlandırılmasını hedef alır. Doğal güzelliklerin keşfedilmesini amaçlayan doğa turizmi için belirlenen bölgelerde milli parklar, tabiat anıtları, tabiat koruma alanları ve tabiat parkları gibi faaliyetler geliştirilerek turizm alanlarının kullanımı sağlanır.

Bunlara ek olarak doğal sit alanları, Ramsar ve özel çevre koruma bölgeleri de turizm alanları arasında yer alır. Turizm alanlarının asıl amacı; deniz, kum, güneş üçlüsünün oluşturduğu alışılmış tatil anlayışını değiştirmektir. Dünyada da hızla gelişen doğa turizmini geliştirmeye yönelik çalışmaları kapsayan planlar ile ekoturizm ve doğa turizmi de ülkemizin başlıca gelir kaynakları arasında yerini almaya başlamaktadır.