Vekalet Verme Rehberi
Resmi işlemlerde, kendi işini bir başkasının yapması için ona yetki tanıyan kişilerin yaptığı işlemin adı vekalet verme olarak bilinir.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
19 Haziran 2017 11:08
25678 kere okundu.
Vekalet Verme Rehberi
Resmi işlemlerde, kendi işini bir başkasının yapması için ona yetki tanıyan kişilerin yaptığı işlemin adı vekalet verme olarak bilinir.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
19 Haziran 2017 11:08
25678 kere okundu.

Resmi işlemlerde, kendi işini bir başkasının yapması için ona yetki tanıyan kişilerin yaptığı işlemin adı vekalet verme olarak bilinir. Vekâletin verildiği belgeye ise vekâletname denir. Vekâleti veren kişinin isteğine bağlı olarak vekâletname sınırlandırılabilir ya da yetki tam anlamıyla karşı tarafa verilebilir.

Vekâletname belgesi, bulunduğu ülkenin kurallarına göre uygulanır. Belge noter tarafından hazırlanır ve tasdiklenir. Vekâlet veren ve vekil noter huzurunda belgeyi imzalamak durumundadır. Eğer vekâletnameyi tüzel bir kişilik verecekse tüzel kişiliği temsil eden bir yetkilinin şirketin temsilcisi olduğunu ispatlaması gerekir.

Vekâlet herhangi bir kişiye verilebilse de bu iş için genellikle avukatlar tercih edilir. Ayrıca vekâletnamede vekile verilen görevler açıkça belirtilmelidir.

Vekalet Verme İşleminin Yararları

Resmi bir kurumda işi olanlar fakat buna zaman bulamayanlar, bu konuda yeterli teknik bilgiye sahip olmadığını düşünenler veya yurtdışında bulunan kişiler için vekalet verme oldukça faydalıdır. Aynı zamanda sağlık sorunu olan kimseler ve bu sebeple dışarı çıkamayan kişiler de işleri için bir vekil atayarak avantaj sağlayabilirler.

Vekâletname Vermek için Hazırlanması Gereken Belgeler

vekalet verme

  • Noter, vekâlet işlemi için kişilerden 2 adet fotoğraf ve nüfus cüzdanı belgesi ister.
  • Tüzel kişiler içinse yetkili kişiden imza sirküleri, kimliği ve talimatlarının bulunduğu imzalı bir belge istenir.
  • Vekâletnamenin Türkiye’de hazırlanıp yurtdışında kullanılması gibi bir durum söz konusuysa, vekâletnamenin ülkenin ana diline göre bir yeminli tercüman tarafından hazırlanması gerekir.
  • Gayrimenkul ile ilgili işlemlerde tapu bilgilerinin, araç satışı ile ilgili işlemlerde ise ruhsat bilgilerinin ibraz edilmesi gerekir.

Vekâletname Türleri

vekalet verme

Vekâletname, genel ve özel olmak üzere iki türe ayrılır. Genel vekâletname birden fazla işin yapılması için verilir. Yani bir avukata veya herhangi bir vekile birden fazla konuda vekâlet verilebilir. Buna örnek olarak; ülke içerisindeki belirli yerlerde bulunan taşınmazların satılması gösterilebilir. Özel vekâletnamede ise belli bir iş için yetki verilir. Buna örnek olarak ise boşanma davaları gösterilebilir.

En çok yapılan Vekalet İşlemleri

  • Noter tapu vekâleti: Normal vekâlet verme işlemi ile aynıdır. Vekâlet verilecek kişinin notere gelmesi zorunlu değildir. Yalnızca kimlik fotokopisi yeterlidir.
  • Diploma vekâleti: Vekâlet verilecek kişinin kimlik fotokopisi ile notere gidilebilir. Vekilin gelmesine gerek yoktur.
  • Araç satış vekâleti: Vekâlet verecek olan kişi ya da tüzel kişilik yetkilisi, ister vekil ile birlikte; isterse de vekil olmadan vekâlet verebilir. Vekilin kimlik fotokopisi yeterlidir.
  • Avukata vekâlet verme: Avukat ile birlikte notere gidilmeli ve yetkisi dahilinde olacak konuların yazdırılıp belgenin tasdik ettirilmesi gerekir.

Siz de ev satış ve kiralama işlemleri için veriemlak.com sitesini ziyaret edebilir, sonrasında ise işlemlerinizi vekâletname aracılığıyla hızlıca halledebilirsiniz.

 

alıntıdır : http://www.milliyetemlak.com/dergi/vekalet-verme-rehberi/


#