Yeni İmar Yönetmeliği 1 Ekim’e Ertelendi
01 Temmuz 2017 yürürlüğe girecek ve 1+0 daire üretimlerine son verecek olan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği 01 Ekim 2017’ye ertelendi.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
17 Temmuz 2017 19:10
29922 kere okundu.
Yeni İmar Yönetmeliği 1 Ekim’e Ertelendi
01 Temmuz 2017 yürürlüğe girecek ve 1+0 daire üretimlerine son verecek olan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği 01 Ekim 2017’ye ertelendi.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
17 Temmuz 2017 19:10
29922 kere okundu.

Projelerde büyük standart değişiklikleri beraberinde getirecek yönetmelik ile 1+0 olarak nitelendirilen stüdyo dairelerin üretimlerine son verilecek. En küçük daire net 28.5 metrekarede 1 oda, 1 salon, mutfak, banyo ve tuvaletten oluşacak.

yeni imar yönetmeliği

Yeni yönetmelikle bina istenen renge de boyanamayacak. Belediyeler, çevrenin özelliklerine göre dış cephe boya, kaplama, çatı malzemesinin rengini tayin edebilecek. Bitmiş yapılar için de söz konusu yetki kullanılabilecek. Konutlarda kat yükseklikleri 3,60 metre, ticari ofislerde 4 metre olacak. Hafriyat İçin yapı ruhsatı beklenmeyecek. Yeni yönetmelikle, emsal verilip taban alanı verilmeyen parsellerde taban alanı sının yüzde 40’dan yüzde 60’a kadar çıkarabilecek. Böylelikle kat yoğunluğu azaltılacak. Yeni yönetmeliğe göre yoldan 5’er metre komşulardan 3’er metre çekilmek sureti ile, 720 metrekarelik bir taban alanı olacak.

imar yönetmeliği

Dar alana göre 5 kat yapılabilen arsaya, yeni düzenleme ile 3,3 katlı bina yapılabilecek, böylece yatay mimariye geçiş sağlanacak. Yönetmelikle, İnşaat ruhsatı beklenmeden kazı izin belgesi de verilebilecek. Planlı alanlar imar yönetmeliği ile yol boyu ticaretin teşekkül ettiği konut alanlarında, zemin katlarda otopark yükünün karşılanması şartıyla ticari kullanımlara izin verilecek. Buna göre, bu alanlarda gürültü ve kirlilik oluşturmayan, imalathane niteliğinde olmayan, gayrisıhhi özellik taşımayan, halkın günlük ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik dükkân, kuaför, terzi, muayenehane, lokanta, pastane, anaokulu, kreş gibi konut dışı hizmetlerin ticari kullanımlarına izin verilecek.

Bir bölgede imar planıyla getirilmiş farklı hükümler yoksa, arazinin meyli, yolun durumu, mevcut yapılan özellikleri, yöresel ihtiyaçlar göz önünde tutularak, yeni parsellerin asgari ölçüleri belirlenecek. Yönetmeliğin genel esasları değiştirilmemek kaydıyla, belediyelerin kendi yönetmeliklerini hazırlamalarına ve bu sayede yöresel uygulama yapmalarına imkân tanınacak. Öte yandan bütün cepheleri gömülü otoparklar, emsal dışında yapılabilecek.

yeni imar yönetmeliği

Ekim 2017’den itibaren artık 1+0 daire yapımı yasaklandığından, ruhsat girişimleri başlatılan tüm projelerin, yasanın uygulama tarihi öncesinde başvurular yoğunluk kazandı. Örneğin, yeni düzenlemeye göre, İfraz (ayırma) suretiyle yola cephesi olmayan parsel oluşturulamaz, cephesi olmayan parsellere yapı ruhsatı düzenlenemez. Kanunun 18’inci maddesinin uygulanamadığı hallerde yola cephesi bulunan parsellerden herhangi biri ile tevhit edilmesi {birleştirilmesi) mecburidir. Fiili teşekkül sebebiyle yola cephesi sağlanamayan parsellere; komşu parsellerden süresiz geçiş hakkı alınmış ve bu konuda tapu kayıtlarına şerh konulmuş olmak kaydıyla yapı ruhsatı düzenlenebilir.

altındır : http://www.milliyetemlak.com/dergi/yeni-imar-yonetmeligi-1-ekime-ertelendi/